Innovativa drycker-studieresa

Välkommen på en studieresa där vi besöker ”Centrum för Innovativa drycker” utanför Kristianstad samt olika dryckesföretag. Resan vänder sig främst till värmländska företag som tillverkar olika drycker – men det är också en resa i livsmedelsföretagande och i turism. 

18 maj kl 7.30 Avresa från Karlstad, kaffe och förmiddagsmacka på bussen.

10.30-12.00 Ahlafors Bryggeri  Ahlafors Bryggeri är ett mikrobryggeri beläget i den gamla spinnerifabriken i Alafors, 3 mil norr om Göteborg. Det är Sveriges äldsta mikrobryggeri och startade 1996 av ett gäng ölälskare. Förutom öl så tillverkar man drycker av ciderkaraktär och Lingoncidern är en storsäljare. Ölsorterna är alla helmaltsöl med färsk humle och de säljs i beställningssortimentet runt om i landet.

12.30-15.00 Visning av Göteborgs Bryggerimuseum och Göteborgs Nya Bryggeri samt lunch. Bryggeriet drivs av ett gäng som tidigare jobbat på Pripps samt av ägaren till Grebbestad Bryggeri. Det ligger i Pripps gamla lokaler i Västra Frölunda och är ett småskaligt craftbryggeri som startades 2015. I anslutning till bryggeriet finns Göteborgs Bryggerimuseum. Här får vi ölets historia, i fråga om öltillverkning, seder och bruk i samlingarna som sträcker sig över 150 år tillbaka i den göteborgska brygghistorien.

16.30 Wapnö Gård
På Wapnö gård finns bl a lantbruk, mejeri, bioenergi, hotell, restaurang samt mälteri och bryggeri. Gården vill vara ett konsumentnära företag med ett tydligt fokus på smakupplevelsen och hållbar miljö, hållbar in i framtiden. Ledorden Närhet, Färskhet och Öppenhet. Vi går på en gårdsvandring och besöker bl.a. gårdens bryggeri, vi äter middag och övernattar sedan på Wapnö Gårdshotell.

Torsdag 19 maj

07.30 Avresa från Wapnö

09.30-11.30   Centrum för Innovativa Drycker, Balsgård, Kristianstad
Centrum för Innovativa drycker startades 2010 som ett treårigt projekt. Projektets mål var att stimulera till ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt på landsbygden genom att erbjuda råvaruproducenter samt nya och etablerade livsmedelsföretag tillgång till rådgivande kompetens, och samt tillgång till en pilothall med process- och analysutrustning för utveckling av traditionella och innovativa dryckesprodukter.

Centrum för Innovativa drycker fortsätter att vara en universitetsnära resurs men drivs på kommersiell bas och ska därmed vara tillgänglig för alla som ser möjligheter inom området, en resurs för dig som vill tillverka unika drycker av lokala råvaror, även värmlänningar. Vid Centrum för Innovativa Drycker kan du få rådgivning och tillgång till utrustning för att utveckla och ta fram olika typer av drycker inför en egen produktion eller legotillverkning.

13.00-15.00 Öspab Fruktodling, Östra Sönnarslöv på Linderödsåsen, söder om Kristianstad.

En äppelodling på 82 ha med förädling till must, cider och vinäger samt andra äppelprodukter. Här finns ett av Europas modernaste musterier och man har också speciella lager, s.k. ULO-lager för att bevara fruktens höga kvalitet. Cidern är av fransk typ, med låg alkoholhalt.

15.00- 22.00  Hemresa med stopp för kvällsmat i Jönköpingstrakten

Sista dag för anmälan: 15 maj. Deltagaravgift ska vara betald 18 maj senast (faktureras).

Deltagaravgifter:
Nifamedlem 1000kr exkl moms
Företag som ännu inte är medlem i Nifa (det går att ansöka om medlemsskap innan resan) 2500kr exkl moms
Övriga (tex representanter för kommuner/offentliga aktörer)-i mån av plats, 4000kr exkl moms.

Resan omfattas av statsstödsregler och är värderad till 4000kr/deltagare. Ett Deminimisintyg kan behövas fyllas i. Mer information om detta vid anmälan.

Max 15 deltagare. Max två deltagare/företag och i mån av plats.

Anmälan är stängd