Studieresa-Framgångsrika och inspirerande entreprenörer

Den 13-14 september arrangerar Matregionen Värmland en studieresa där vi möter spännande, inspirerande och framgångsrika entreprenörer som berättar om sina erfarenheter.

08.00 Start från Karlstad. Parkeringen bakom Circle K, Sundstagymnasiet.

Berga gård, Fjugesta
Hos familjen Schneider på Berga gård bedrivs växtodling samt lamm- och äggproduktion enligt KRAVs regler. Gården förädlar råvarorna vidare och pressar linolja samt tillverkar ”Lyckliga Hönans Mathantverk”. Karolina Schneider är också mycket aktiv i REKO-ring Örebro.

Här serveras vi förmiddagskaffe.

Björklunds Kafferosteri, Västerås 
Björklunds är ett hantverksmässigt kafferosteri i närheten av saluhallen i Västerås. Här skapas nya typer av specialkaffe och vi får smaka 3 olika sorters kaffe. Vi får en presentation av rosteriet och en inblick i skillnaden mellan industrikaffe samt specialkaffe.

Saluhallen Slakteriet
När Andelsslakteriet grundades 1934 av 4 000 västmanländska bönder blev det ett av norra Europas största slakterier. Innan det lades ner 1990 tillverkades de första hamburgarna i Sverige till McDonalds här. Idag finns en modern saluhall i de vackert renoverade, kaklade lokalerna. Vi serveras en grillad lunch på lokala råvaror hos Gilla Grilla och får en presentation av saluhallen och Smaka på Västmanlands egen butik av Lena Ryberg-Ericsson.

Jürss Mejeri, Hälleforsnäs
Kerstin och Claes Jürss är legendariska i ostkretsar och har ystat ost hantverksmässigt i drygt 30 år. Nu gör de exklusiva ostar på ekologisk mjölk från sörmländska gårdar. Osten säljs i egen butik och i webbshop. Här erbjuds också kurser i hantverket.

Övernattning & gemensam middag i Strängnästrakten

Hornuddens Trädgård
På Hornuddens   finns allt, i KRAV-kostym, trädgård, krog, butik, café, musteri och boende. Man har under åren mottagit många utmärkelser, bl.a. Årets Hållbara Café 2017. Här jobbar också volontärer och praktikanter samt naturligtvis Karin och Mats Sjöstedt som drivit Hornudden sedan 1988 och utvecklat det med olika verksamheter hela tiden.

Lunch Julita Wärdshus
Julita Wärdshus ligger vid sjön Öljaren i Sörmland. Tommy Myllimäki driver restaurangen och här serveras vi en vegetarisk buffé med ekrökt fläsksida eller varmrökt röding som tillval. Vi kommer också att veta mer om filosofin bakom maten och restaurangen.

Julita gård 
Julita gård är Nordiska Muséets herrgård i Sörmland. Här visas hur ett storgods fungerade i början av 1900-talet.
Här finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till. I september dignar det av frukter i mer än 250 träd från över hundra äppel- och päronsorter. 2013 invigdes den nya humlegenbanken. Besöket kommer inriktas på genbankerna av frukt och humle.

Eftermiddagskaffe och hemfärd-åter i Karlstad ca 18.00

Ta gärna med kylväska om du vill köpa ostar eller andra kylvaror under resans gång!

Sista anmälan måndag 6 september, deltagaravgiften ska vara betald senast 8 september (faktureras).

Deltagaravgifter:
Nifamedlem 800 kr exkl moms
Företag som ännu inte är medlem i Nifa (det går att ansöka om medlemsskap innan resan) 1800kr exkl moms
Övriga (tex representanter för kommuner/offentliga aktörer)-i mån av plats, 3000kr exkl moms.

Med reservation för ändringar 

Anmälan är stängd