Skrädtårta vinnare i Matverk i Värmland

”Eritrea har hittat hem i Värmland. Med utsökt balans mellan en värmländsk stolthet, Skrädmjölet, och kryddor som tar dig med på en smakresa, bjuder Eden på Afroswede på en Skrädtårta med personlighet och djupa smaker.”

Så lyder juryns motivering av vinnaren Afroswede AB/Eden Menigsteabs Skrädtårta. Eden får nu representera Värmland i riksfinalen i Nyköping i början av 2018.

Totalt tävlade sju nya produkter i tävlingen och som presenterades för den mycket kompetenta juryn vars uppdrag var att bedöma marknadspotentialen och smakupplevelsen.

På andra plats kom Örtagården i Klevane som tävlade med Björk Oolong Te.

Motivering: ”Med lågmäld styrka fylls gommen med vårlik björkdoft. Orientalisk tradition möter den värmländska skogen i Klevane Örtagårds Björk Oolong Te.”

På tredje plats kom Ruds Gård, Kils Slakteri och Carlstad Bryggeri som tillsammans tävlade med en lammölkorv.

Motivering: ”Ett gott lokalt samarbete i flera led. Ruds Gård, Kils Slakteri och Carlstad Bryggeri tar in hela produkten med fokus på den medvetne konsumenten och lyfter lammölkorven med kreativ finess.”

Matverk är en produktutvecklingstävling som tar avstamp i den lokala värmländska råvaran och nya samarbeten som förhoppningsvis leder till nya lönsamma produkter på marknaden.