Gränsens smaker – kompetens, kapacitet och köpkraft för hållbara måltider i Värmland och Østfold
Projektets mål är att öka produktion och inköp av lokal mat och bygger på tidigare förstudie. Genom att bevara och förädla lokalt producerad mat, med stöd av en stark efterfrågan genom offentlig upphandling, syftar projektet till att ge både producenter och konsumenter möjlighet att investera och kompetensutvecklas. Detta för en hållbar framtid av lokal mat- och dryckesproduktion längs Värmlands och Østfolds gräns.
Kort om projektet
Projektägare
Nifa driver tillsammans med INSPIRIA Science Center det gränsöverskridande Interreg-projektet ”Gränsens Smaker – kompetens, kapacitet och köpkraft för hållbara måltider i Värmland och Østfold”. Projektet finansieras av Interreg Sverige-Norge.
Projekttid
1 Maj 2024 – 30 april 2027
Målgrupp
• Livsmedelsproducenter
• Offentliga kunder i storkök
• Konsumenter
Förväntat resultat:
• Nya samarbeten har startats mellan producent och offentliga upphandlare av livsmedel.
• Ökad kompetens hos konsumenter om vikten av närproducerade livsmedel
• Ökad kompetens hos företagen om tex. upphandling, import/export/tull
• Nya nätverk och mötesplatser har skapats.
• Konceptet ”Hållbara måltider” når ut i skolorna.
• Ökat besöksantal till gårdar, gårdsbutiker och restauranger.
Vill du ha mer information om projektet eller önskar du beställa en slutrapport?
Kontakta Susanne Ekmark, projektledare, på susanne.ekmark@nifa.se alternativt 070-482 67 34.