Det ekologiska originalet
I slutet av 70-talet packade vi våra väskor och flyttade från huvudstadens stress till natursköna Värmland. Sedan dess har vi på Torfolk Gård arbetat för en bättre och grönare värld. Vår affärsidé är enkel, vi producerar mat som vi själva vill äta – fri från gifter och full med smak. På gården odlar vi en mängd av härliga grönsaker och kokar våra egna goda sylter och marmelader. Allt är givetvis ekologiskt och KRAV-märkt. Har du vägarna förbi är du varmt välkommen till vår gårdsbutik där vi säljer våra nyskördade grönsaker, ägg och annat gott. Alla våra goda safter, sylter och marmelader innehåller enbart KRAV-godkända ingredienser av bästa kvalité.
På gården i Värmland odlar vi rabarber och övriga råvaror kommer dels från de svenska skogarna men även från andra länder som bland annat Bosnien där vi genom vårt samarbete hjälper människor att bygga upp en egen hållbar verksamhet igen efter kriget. Läs mer om våra råvaror längst ner på sidan. Vid kokningen tillsätts enbart socker och där det behövs även fruktpektin och citronjuice för smakens skull. Vi använder inga färgämnen, konserveringsämnen eller smakförstärkare. För när man använder riktigt bra råvaror behöver man inte tillsätta något för att det ska smaka fantastiskt.
Gårdsbutiken
Våra egna grönsaker är basen i vår gårdsbutik. Nyskördat, brett sortiment av alla tänkbara grönsaker direkt från åker och växthus. Vi börjar på försommaren med sparris, sallad och dill. Sen följer vi säsongerna för att avsluta med rotfrukter under senhöst/vinter. En del kan det vara lite av, så det finns risk att det tar tillfälligt slut. Du hittar här även ett brett sortiment av andra ekologiska produkter. Det mesta är KRAV-godkänt, men ibland har vi nöjt oss med annan ekologisk kontroll. För oss på Torfolk Gård är det viktigt hur vår sylt och våra grönsaker påverkar både natur och människor. Det är en lika stor del av kvalitén som smaken. Vi tycker att ett företag har större ansvar än att bara följa marknaden. Vår verksamhet kan beskrivas utifrån tre viktiga områden: miljö, medarbetare och kvalité. Dessa hörnstenar går hand i hand och strävar alla efter en bättre värld. För vår omgivning, för våra anställda och för våra kunder. Hur det började När vi flyttade till värmländska Torfolk Gård i slutet av 70-talet var vi fulla av ambitioner. Vi ville med goda exempel visa att det gick att göra världen lite bättre, lite grönare. Och vi ville ha roligt under tiden!
Mat utan “gifter” var inte så lätt att få tag på, så vi odlade allt vi kom på. Hade mjölkdjur och höns och tillverkade ekologisk mat åt oss och andra. En dag ropade vi in en mustpress på auktion. Det var så vi kom in på must och saft, vilket senare också blev sylt, marmelad och mos.
1985 var vi med och startade KRAV, då kallades ekologisk odling för ”alternativ odling”. I ungefär samma veva var vi med och startade Samodlarna som var en odlar- producentorganisation för att kunna sälja våra ”alternativa” produkter till butiker. Tidvis var vi många som bodde på Torfolk. Nu är vi två som har funnits länge på gården. Det är Olle och Marica. Tillsammans med våra medarbetare, anställda och samarbetspartners, vill vi fortfarande göra världen lite grönare. Vi odlar fortfarande ekologiska grönsaker till oss själva, men också till gårdsbutiken, andra affärer i Värmland och till våra lokala lådkunder. Vi gör idag elva syltsorter, två geléer, fem marmelader, sex saftsorter och äppelmos som säljs över hela landet samt även i Japan, Storbritannien och Nederländerna.