I september 2010 besökte Ulla Lindström Heidkamp eventet ”Äpplets dag”, som arrangerades av Mårbacka Gård utanför Sunne, och där fanns en man som demonstrerade hur man pressar äpplen till must. Det gjorde han i en ganska liten fruktpress och man fick smaka på den färdiga musten. Där och då föddes Ullas idé om att ta vara på frukt som annars går till spillo eller körs till skogen. Ulla ville ta till vara det som fanns i närheten och startade Enbackens Musteri i liten skala med små maskiner hemma på gården i Munkfors. 2012 utökade Enbackens Musteri, Ulla köpte större maskiner och startade även verksamhet i Karlstad vilket gjorde att man kunde få äpplen från ett större upptagningsområde och kunde producera mer vilket gör att företaget i dag har 1,5 anställda på årsbasis.

Enbackens musteri finns i dag främst i Karlstad, men har sommartid även öppet vid gården i Munkfors där man har sommarcafé varje torsdag till söndag under hela juli månad. Både i Karlstad och i Munkfors hittar du Enbackens butiker. 

Enbackens drycker innehåller endast bär, frukt och socker och inga andra tillsatser finns. Hantverket ger den goda smaken. Råvaran är viktigast för smaken och därför användes svenska bär och frukt som mognat så lokalt som möjligt. Många villaträdgårdar har överskott av bär, äpplen och rabarber som de köper in. Dryckerna är pastöriserade för hållbarhet och smak och färg varierar beroende på råvarans beskaffenhet vid varje tillverkning. Sortimentet varierar efter säsong. Hos Enbackens finns även möjlighet att sälja sina egna äpplen eller prova att musta själv och man kan också lämna in sina äpplen för att kunna hämta ut sin egen must. 

Utöver Äppelmust, Päronmust, Ingefärslemonad, Rabarbernektar, Aroniadryck – ja listan kan göras lång, så producerar de också marmelad och chutney. Produkterna hittar du på webbshopen eller i företagets butiker i Munkfors och Karlstad. Ulla älskar den kreativa biten med att vara entreprenör och hon produktutvecklar hela tiden vilket gör att det varje år tillkommer något nytt i sortimentet. Enbackens produkter finns, förutom på utvalda Coop och ICA-butiker, även i vissa caféer och restauranger runtom i Värmland och säljs även på Fabrique i Stockholm och på Gotland.

Vill du veta mer om Enbackens finner du deras webbplats här.