Månadens medlemsföretag är Källsbäck Gårdsbutik och Café i Värmlandsnäs i Södra Ny som drivs av Helena Gilén. 

Det har länge varit en dröm för Helena att starta gårdsbutik och café och nu har drömmen blivit verklighet. I butiken säljs fårskinn och delikatesser av olika slag, till exempel kött, korv, ost, sylt, marmelad, bröd, ägg, fisk, löjrom, skrädmjöl, must och godis.
– Vi började planera gårdsbutiken 2013, men den fick pausas av olika orsaker. Den blev bättre än jag tänkt då och jag är glad att det tagit tid, säger Helena.
– Jag har skaffat mig ett jättebra kontaktnät under tiden, det är guld värt nu, att man får till logistiken med alla producenter.
Helena berättar om att hon för flera år sedan gick kurser via Nifa och det nätverk hon byggde upp då har hon användning av än i dag. Nätverket träffas ibland och utbyter erfarenheter och hjälper och stöttar varandra på olika sätt.

Helena Gilén brinner för det lokala och erbjuder handplockade produkter från Värmland. I en hylla finns till exempel olika slags marmelader, saft och rapsolja. Från den egna gården finns nötkött, lammkorv, ägg och fårskinn. Här finns också en hylla med varor som fått pris på Eldrimner SM i Mathantverk, med andra ord är butiken fylld av lokala varor av hög kvalitet.

Caféet är öppet året om och följer årstiderna. Just nu är det ett vintercafé där gästerna får sitta på fårskinnsfällar och bli värmda av infravärme. Öppettiderna är just nu torsdagar och lördagar 11.00-16.00, men tiderna kommer att utökas i juni.
– Jag kommer inte att ha en fast meny. Jag har köpt in varorna till butiken och styr över dem, det gör det mycket lättare. Jag kan använda de produkter jag vill i caféet och de som börjar gå ut i datum kommer att användas i caféet, allt för att arbeta så hållbart och cirkulärt som möjligt.

Utöver gårdsbutik och café finns också höns, Gotlandsfår och Dexterkor på gården. Korna och fåren är gräsbetesdjur och fårbesättningen är en väldigt fin avelsbesättning.

Helena och hennes man Lennart har många fantastiska planer inför framtiden, men inget de vill gå ut med ännu, men det saknas inte idéer och här får Nifa träffa två verkliga entreprenörer som brinner för sina idéer. Som svar på frågan vad Helena tycker är allra roligast med att driva företag så svarar hon att det framför allt är kundkontakten.
I år kommer Källsbäck Gårdsbutik och Café att vara med på Skördefesten första helgen i september och det blir även premiär för dem att delta på Smaka på Värmland vilket vi på Nifa är väldigt glada över!

Vill du läsa mer om Källsbäck Gårdsbutik och Café så finner du dem här: https://www.facebook.com/kallsbackgard