Alldeles invid sjön Fryken i Lysviks gamla Missionshus finner du månadens medlemsföretag som är Mormors Glasscafé. 

Caféet drivs av Eva och Catarina Larsson. Eva är i grunden lärare och Catarina jobbade på turistbyrån i Torsby när de började fundera på att starta café 2006. Efter att ha letat lokal fann de det gamla Missionshuset i Lysvik där de från början hyrde den lilla samlingssalen och köket.
 
Mormors glasscafé öppnade första gången på skärtorsdagen 2007. År 2012 bestämde sig Lysvik-Bjälveruds missionsförsamlig för att sälja missionshuset och Eva och Catarina köpte huset. Vintern 2012–2013 renoverade de stora salen och på påsk 2013 öppnade de för första gången upp och hade servering i stora salen! Catarina och Eva fyller den vackra platsen med fantastiska glasskreationer och mormors goda hembakade kaffebröd.
 
På Mormors Glasscafé finns inte mindre än 40 olika smaker på glassen och menyn innehåller hela 37 olika glassar att välja på! Glassmenyn ändrar sig lite för varje år men många glassar finns kvar från år till år. Det blir en härlig mix av gamla och nya favoriter! I år presenteras två nya glassar på menyn, ”Årets nya 2024” innehåller rostad mandel, nötchoklad, päronsplit och lakrispralin med chokladsås och pastellfudge och naturligtvis grädde och bär. Låter mums! Dessutom har man ett nytillskott som heter ”Mormors retro med piff”, den innehåller apelsinchoklad, romtryffel, vit choklad, salt citron med lemoncurdtopping, citronpärlor, grädde och bär. 


 
På Mormors Glasscafé säljer man glass från SIA. Catarina och Eva har valt SIA-glass för att de har hög kvalitet och jobbar målmedvetet för att göra bra svensk glass. SIAs glassmejeri ligger i Slöinge i Halland och allt tillverkas på plats. SIA köper all sin grädde från gårdar i närheten och de väljer alltid de bästa råvarorna och i första hand från Sverige. 
 
– Vår grej är ju också delvis att ha många olika smaker. Något vi inte skulle klara av om vi skulle göra glassen själva. Det är också en säkerhet när vi får frågor om allergier med mera att veta att tillverkaren har koll på grejerna, berättar Catarina.
 
Under sommaren är det många som har sitt första sommarjobb på Mormors Glasscafé. Det är cirka 20 personer som jobbar varje sommar. Det allra roligaste med att driva Mormors GlassCafé tycker Catarina är alla härliga sommarjobbare och alla glada gäster!Säsongen startar alltid på skärtorsdagen och har sedan öppet helger fram till skolan slutar, sedan har man öppet
v. 24–27 onsdag–söndag kl. 11:00–17:00 (utom midsommarafton då det är stängt)
v 28–31 tisdag–söndag kl. 11:00–17:00
v. 32–35 onsdag–söndag 11:00–17:00

Nytt för i år är att de kommer att delta på Smaka på Värmland 28-29 september, det finns även möjlighet för dig som är utställare att ställa ut hos Mormors Glasscafé.

Vintertid har de öppet adventshelger och under Värmlands sportlov. Afternoon Tea serveras ungefär en gång i månaden. Du hittar all info på www.mormorsglasscafe.se