11 april | ELITE Stadshotellet, Karlstad | 08.00 – 15.30

Nu är det återigen dags att samlas för att stärka den värmländska livsmedelskedjan

Anmälan görs HÄR senast 7 april. Avgiften för deltagande är 250 kronor som faktureras i efterhand.
OBS! Anmälan är bindande.
Vid anmälan får du gärna beskriva dina förväntningar på dagen för att underlätta vår uppföljning av Branschdagen.

Program

08.00
Registrering

08.30
Invigning av Branschdagen

Emma Spak, Länsråd, Länsstyrelsen Värmland.

08.40
Inledning

09.00
Ingrid Petersson: Livsmedelsberedskap för en ny tid
Ingrid Petersson, särskild utredare vid SOU berättar om den utredning som levererades till regeringen i februari 2024. Förslagen handlar bland annat om den enskildes ansvar och kommuners ansvar. I utredningen finns också ett förslag på en ny lag om livsmedelsberedskap där beredskapslagring inom jordbruksområdet ingår.

09.50
Linda Larsson: Kompetenscentrum för samhällssäkerhet
Linda Larsson, Kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun berättar om Karlstad kommuns arbete för att vara ett kompetenscentrum för samhällssäkerhet.

10.10
Fika

10.45
Beatrice Ramnerö: Grön omställning i jordbruket – kostnader och utmaningar
Sverige har potential att bli ett fossilfritt välfärdsland redo att försörja både sin egen befolkning och andra med livsmedel och förnybara råvaror från både jord och skog. Det är nödvändigt för vår egen livsmedelsberedskap och Europas. Beatrice Ramnerö, Ledamot i Lantbrukarnas riksförbund och ordförande i branschrådet för LRF Lokal mat och dryck.

11.30
Richard Tellström: Hållbara måltider då, nu och sedan
Richard Tellström är docent i måltidsvetenskap. Han undervisar och forskar om matkulturhistoria vid Stockholms universitet och har medverkat i TV-program såsom Landet Brunsås och den prisbelönta serien Historieätarna. Richard föreläser om matens och måltiders relation till FN:s 17 hållbarhetsmål. Det är en blandning av historiska, samtida och framtida aspekter på hållbarhet kopplat till livsmedel, matlagning och måltider.

12.25
Lunch
(ingår)

13.25
Helén Williams: Konsumentens roll för en mer hållbar livsmedelskonsumtion.
Helén Williams, doktor i miljö- och energisystem vid CTF/KaU föreläser om konsumentens roll i att göra hållbara val i såväl butik som i sin hemmiljö.

14.05
Panelsamtal.

Tema: Försörjningstrygghet lokalt, regionalt och nationellt.

Linn Ekholm, försvarsdirektör Länsstyrelsen Värmland
Mats Jensen, Utvecklingsstrateg Karlstads kommun, Centrum för samhällssäkerhet
Jannes Engqvist, sektoransvarig utredare för livsmedel och dricksvatten, MSB
Ingrid Petersson, statlig utredare för ”Livsmedelsberedskap för en ny tid”
Erik Evestam, Ordförande Regionala utvecklingsnämnden (RUN)
Erik Forsberg, ordf LRF Värmland

15.00
What’s Cooking?
En överflygning över den värmländska livsmedelsbranschen. Vi lyssnar på några av de initiativ, projekt och aktiviteter som är aktuella och på gång.

15.30
Tack för i dag!
Avslutning och gemensamt fika.