Eden Mengisteab Habteab, 50 år, föddes i Asmara, Eritrea och bor idag i Karlstad, där hon driver eget bageri och konditori. Eden är inte bara en bra bagare och kock, utan har även gedigen konsterfarenhet med bakgrund som bland annat webbdesigner och grafisk designer. Något som hon tar med sig in i sina matskapelser. 

Sveriges bagare & konditorer. Fotograf: Cornelia Jönsson.

Under uppväxten bakade hon ofta bröd tillsammans med sin mamma och sedan dess har Edens förkärlek för just bröd vuxit sig allt starkare. År 2020 tog hon sig till final i Mack-SM och i år har hennes kreativitet tagit henne dit igen. Denna gång med en svinnsmart macka som fått namnet “Det kulinariska mötet”. Mackan består bland annat av nävgröt med skrädmjöl från Värmland och Eritreansk Foul Medames gjord på svenska bruna bönor. Brödet innehåller kaffesump som också ger en extra tvist och mustighet till mackan.

Sveriges bagare & konditorer. Fotograf: Cornelia Jönsson.

 “Tanken bakom min macka är att förena olika matkulturer i en smakkombination som är både svensk och eritreansk. För mig är mat, och även mackor, mer än något som bara ska lagas och ätas. De berättar historier. Mackan som har tagit mig till finalen i Mack-SM berättar om min egen kulinariska resa och passion för hållbarhet och närodlade råvaror, där skrädmjölet är bryggan mellan mig och Värmland.”