Det är dags för tredje delen i vår intervjuserie Kommunkollen där vi undersöker hur Värmlands kommuner arbetar för att lyfta livsmedelsbranschen. Den här gången har turen kommit till Hammarö kommun, där vi riktat frågorna till näringslivschefen Annika Axelsson.

Annika Axelsson, Näringslivschef Hammarö Kommun

Vad utmärker Hammarö som mat- och dryckeskommun?
– Att vi bland annat har Lövnäs Musteri, Lillängshamnens fiskrökeri och Hammarö Bryggeri hos oss.

Hur arbetar ni med att lyfta livsmedelsbranschen i kommunen?
– Vi försöker lyfta de lokala producenterna på de arenor vi kan verka på, fast vi skulle säkert kunna göra mer än vad vi gör i dag. Jag hoppas vi kan få till ett bättre samarbete under 2024.

Hur ser du på ert samarbete med Nifa?
– Nifa är en viktig aktör och vi som kommun värdesätter samverkan mellan oss vilket bland annat Leader Närheten-projektet med Plockomatens placering lett till. Vi är även med i det pågående projektet Temaveckor närproducerad mat i skolan.

Finns det något ni vill utveckla inom livsmedelsområdet framöver?
– Om jag personligen fick önska så skulle jag gärna se ett surdegsbageri i centrum som även är ett mysigt café.

Vi på Nifa ser fram emot fortsatt dialog med Hammarö kring hur branschen kan utvecklas inom kommunen.