Nu är det premiär för det återkommande inslaget Kommunkollen där vi på Nifa frågar en näringslivsrepresentant i varje kommun hur kommunen ifråga arbetar för att stärka och utveckla livsmedelsbranschen. Först ut är Säffle där vi frågat Helena Karlsson som är destinationsutvecklare och van att arrangera aktiviteter med koppling till mat och dryck.

Vad utmärker Säffle som mat- och dryckeskommun?
– Vi har lång och gedigen tradition i Säffle av växtodling och köttproduktion som har genererat många stora och småskaliga förädlare och lokalproducenter som i sin tur gett ringar på vattnen till en av Sveriges största matfestivaler – Skördefesten som skulle firat 20 år i år, men som tyvärr blir inställd på grund av sensommarens stora regnmängder.

Hur arbetar ni för att lyfta livsmedelsbranschen i kommunen?
– Vi erbjuder coachning och rådgivning inom flera områden och där är livsmedelsbranschen en oerhört viktig del. Vårt stora närstående projekt just nu är ett nära samarbete med Re:Ocean som planerar att bygga en av världens största landbaserade laxodlingar här i Säffle.

Hur ser du på ert samarbete med Nifa?
– Nifa har en stor betydelse som länk mellan kommunen och livsmedelsföretagen. Nifas satsning på matfestivalen Smaka på Värmland är en fantastisk möjlighet för vår kommun, där vi kan hitta nära samarbeten mellan lokalproducenterna och har möjlighet att utveckla Säffle som en matdestination. Vi samarbetar ju med Nifa även på andra sätt, senast i våras hade Nifa och Säffle Kommun en gemensam informationskväll där vi bjöd in lokalproducenter för att prata regelverk och livsmedelskontroller.

Finns det något ni vill utveckla inom livsmedelsområdet framöver?
– Vi vill så klart att fler livsmedelsproducenter ska etablera sig i vår kommun, men vi vill också utveckla ett samarbete mellan våra producenter och våra destinationer, ett gott exempel på detta kan vara Grön Ko som ser sitt läge precis bredvid Vänerleden som en stor möjlighet att jobba med cykelturism.