När Kung Carl XVI Gustaf besökte Karlstad den 7 september i samband med firandet av hans 50 år på tronen fanns Nifa på Stora Torget tillsammans med nio av sina medlemsföretag.

Efter scenprogrammet på Stora Torget, med avtäckning av bänken i fossilfritt stål som Vestre i Torsby tillverkat för jubiléet, så besökte Kungaparet våra nio medlemsföretag som fanns på plats.
Det rörde sig om Grinnemo Hallon & Honung, Enbackens Musteri, Fryksdalens Bryggeri, Wermlandschoklad, Lundbergs Finbageri och Konditori, Finnbråtens Skogsfår, Carlstad Chark & Deli, ICA Maxi Bergvik samt Löfbergs, som dagen till ära producerat ett jubileumskaffe.
– Vi uppskattar att Landshövding Georg Andrén tillsammans med Länsstyrelsen Värmland och Karlstads Kommun skapar möjligheter för värmländska producenter att få exponering i så viktiga sammanhang, säger Johan Johansson, projektkoordinator på Nifa.

Kungaparet tog sig tid att samtala med varje producent och provsmakade på några av de godsaker som erbjöds. ICA Maxi Bergviks butikschef Christer Johansson berättade även om att butiken, genom en tårtkampanj, samlat in 30 000 kronor till Childhood Foundation, som Drottning Silvia grundade 1999.
Johan Johansson, som var huvudansvarig för Nifas inslag under firandet, överlämnade slutligen en korg med utvalda värmländska varor. Därefter öppnades avspärrningarna upp så att allmänheten också fick en chans att möta Nifas deltagande producenter. Intresset var stort och medlemsföretagen var nöjda med försäljningsmöjligheten.
– Det var många nöjda miner, bland både medlemmarna och besökarna. Det känns väldigt kul att vi kan bidra med ytor där allmänheten får upptäcka värmländska livsmedel och skapa förutsättningar för mer hållbara måltider, säger Johan Johansson.