Månadens medlemsföretag är Toverud Mathantverk i Säffle som drivs av Therese Edquist.  

Företaget förädlar främst mjölk från gårdens egna Jerseykor till olika mejeriprodukter och de arbetar med hela kedjan från ko till färdig produkt, t o m fodret som korna äter kommer från Toveruds gård då man arbetar med växtodling på gården. Företagets röda tråd är hantverksmässig lokal mat från grunden.

Therese är kock i grunden och har alltid älskat matlagning. När Therese och hennes man Robert tog över gården från Roberts föräldrar så ställde de sig i kö för att få köpa Jerseykor. Det tog flera år innan de hade sina Jerseykor på gården och då var Therese färdigutbildad kock och hade arbetat på Krokstad Herrgård. Therese som drömt om att starta företag i flera år började direkt experimentera med mjölken hemma i köket. Mjölk är en komplex råvara och man måste lära sig hur mjölk ska behandlas på bästa sätt för att producera de allra bästa mejeriprodukterna. Therese strävar alltid efter att utveckla sina produkter och i dag producerar hon Eldost, ostkaka, creme fraiche, filmjölk, Ricotta, kärnmjölk  och smör i olika varianter. Therese älskar all mat, speciellt ost och kallar sig själv för ostgalning!

I september 2019 efter nästan ett års experimenterande hemma i köket slog drömmen in då hon hittade de perfekta lokalerna precis vid Krokstad Herrgård. Två dagar efter att hon startat sitt företag stod hon på Skördefesten i Säffle och sålde sina produkter – en riktig rivstart för Toverud Mathantverk!

Therese trivs med att driva företag och ser bara fördelar med att arbeta med att utveckla familjens gård och dessutom få arbeta med det hon brinner för. Therese är glad att hon är medlem hos branschorganisationen Nifa då hon känner att hon fått mycket stöttning och hjälp med marknadsföring, utbildning, råd, coachning och tillgång till ett stort nätverk. 

-Jag känner att jag kan ringa och ställa frågor om stor och smått, man märker att ni finns och jag känner alltid att jag får hjälp när jag kontaktar er säger Therese.

Vill du läsa mer om Toverud Mathantverk och Therese så hittar du henne här:

https://www.facebook.com/ToverudMathantverk/