Just nu pågår årets Beredskapsvecka som har temat mat. Vid invigningen på Stora Torget i Karlstad under måndagen fanns Nifa på plats tillsammans med bland andra landshövding Georg Andrén, Charlotte Petri Gornitzka som är generaldirektör på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) samt representanter från Länsstyrelsen Värmland och Karlstads kommun för att prata lärdomar från Länsstyrelsen Värmlands samarbetsprojekt Kriskost med kort livsmedelskedja.
Dagen till ära lanserades receptskriften Mat härifrån som sammanställts av Länsstyrelsens Ylva Gustafsson, processledare inom Livsmedelsstrategin, och Louise Rapplihn, handläggare inom Risk och säkerhet. Skriften innehåller recept för vardag och krisberedskap. Du hittar skriften HÄR.

Ylva Gustafsson och Louise Rapplihn med Mat härifrån

Kocken Nicklas Bäckström från Karlstads kommun tillagade kommunens svampwok från receptsamlingen med svamp från Wermlands Skogsförråd. Karlstads kostchef Alain Grenard tillagade blinier; plättar gjorda på bovete, skrädmjöl och havremjöl med svamp och rotfrukter. Det serverades även lupingryta.

Kocken Nicklas Bäckström tillagade svampwok.
Kostchef Alain Grenard tillagade blinier med svamp och rotfrukter.
MSB:s GD samtalar med kostchef Alain Grenard och landshövdingen

Kul, och viktigt, att mat lyfts som tema. Vi måste öka produktionen av kriskost i Värmland och öka vår självförsörjningsgrad som region för att vi ska klara av en eventuell krissituation där import av livsmedel hämmas eller stryps helt.