I veckan besökte Nifa två av våra medlemsföretag, vi hälsade på Wermlands Mejeri i Värmlands Nysäter och LP:s biodling, båda i Säffle kommun. 

Mejeriet som tog Värmland med storm!

Sedan 2015 har Wermlands Mejeriet i Värmlands Nystäter producerat mjölk från en ko nära dig! Mejeriet ägs av värmländska bönder i samarbete och all mjölk kommer från värmländska kossor som förädlas till fil, yoghurt, grädde och naturligtvis mjölk av olika sort.

Vi blir väl mottagna och omhändertagna av VD Yngve Petersson som berättar och visar oss runt. I lunchrummet stannar vi till vid tavlan med texten ”Mu eller aldrig ! Det är en deklaration som blev starten på allt, det stod då mellan att lägga ner mjölkgårdar eller starta ett mejeri, säger Yngve. 

Värmland i vårt hjärta och med smak av Värmland. 

”Tack vare mjölk från gårdar runt om i Värmland kan vi producera värmländsk mjölk i förpackningar tillverkade i Skoghall, distribuerade med lokala åkerier, tillsammans gör vi så att värmlänningarna kan välja värmländskmjölk” berättar Yngve.

www.wermlandsmejeri.se

Vi fortsätter vår dag och nästa besök är hos Lars Pettersson på LP:s biodling i Torstensbyn strax norr om Säffle.

Biodling som är mer än en bisyssla 

Med hela 40 års erfarenhet i branschen driver Lars Pettersson LP:s biodling.

Hans verksamhet är stor och så gott som heltäckande inom biodlingsbranschen. Förutom tillverkning av honung tillhandahålls material, tillbehör och allt som behövs för professionell och hobby-biodling.

En stor del av försäljningen sker vi e-handel och i sina lokaler har företaget förutom lager och logistik även produktion av egna produkter samt viss legotillverkning.

Lars bjuder in och visar runt och ser fram emot att säsongen snart drar igång. ”Våren och sommaren är störst men de som är gamla i gemet börjar redan nu så smått att beställa grejor som behövs för kommande bi-säsong”, säger Lars. ”Vi har goda förhoppningar inför sommaren” fortsätter han. 

Själv har Lars tillsammans med sin sambo många biodlingar i Värmland och hoppas på en riktigt bra och bi- och honungsrik sommar. 

www.lpsbiodling.se