Två mil nordväst om Sunne ligger det natursköna lilla samhället Gräsmark, där månadens medlemsföretag Grinnemo Hallon & Honung har sin verksamhet. Här startade Ivar Myrli och Ulrika Lund år 2014 med hallon och bin som en hobby. På senare år har företaget utvecklats och blivit en av Värmlands framstående producenter av saft, sylt, chutney och honung med flera prisbelönade produkter. Vi träffar Ivar och sonen Kevin i produktionslokalen hemma på gården i Gräsmark.

För att hallonen som odlades i trädgården skulle bli fina krävdes insektspollinering med hjälp av bin, vilket var starten till Grinnemo Hallon & Honung 2015. På gården finns nu 80 bikupor, 400 hallonplantor och 200 rabarberplantor. Då efterfrågan på Grinnemos produkter ökat arbetar Kevin heltid med produktionen och bär och svamp köps in från Wermlands skogsförråd för att möta efterfrågan. Ivar berättar att deras produkter även är mycket omtyckta i Norge och Tyskland där de har flera stamkunder.

Honung är fortfarande den produkten som säljer mest. Men trattkantarellchutneyn, som nyligen vunnit guld och bäst i klassen under SM i Mathantverk kan komma att bli den bäst säljande produkten. Att trattkantarellchutneyn skulle bli en av företagets bästsäljare var inte självklart från början. Det var på en marknad för många år sedan som Ivar och Ulrika köpte en burk trattkantarellchutney där ett ungefärligt recept följde med. 2018 började tillverkningen och utvecklingen av Grinnemos trattkantarellchutney, och med hjälp av kockar och kunniga inom branschen har de utvecklat receptet för att få rätt smak och konsistens. Rabarbersylten med kardemumma har även den vunnit guld i SM i Mathantverk år 2020. Ivar berättar att året som rabarbersylten vann var det så hög efterfrågan att de inte kunde producera och leverera i den utsträckning som kunderna handlade. Våren 2021 planterades därför 200 rabarberplantor på gården för att möta efterfrågan.
-Att vinna guld i SM i Mathantverk slår väldigt högt och utmärkelsen bidrar till att konsumenterna får upp ögonen för produkterna. Därför satsar vi på att tävla med fler produkter kommande år, säger Ivar.

En spännande framtid väntar, med en Michelinrestaurang som planerar att testa trattkantarellchutneyn och visat intresse från ostgrossister i Göteborg och butiker i Norge. Då kvaliteten och smaken är av yttersta vikt i verksamheten planerar Kevin att jobba med produktutveckling för att finputsa befintliga produkter under nästa år. Ivar och Kevin berättar att de alltid håller ögonen öppna för nya produkter och ger en hint om att det kan komma att lanseras något riktigt spännande till tio års jubileet 2025.

När vi träffar Ivar och Kevin är de i full gång med att koka blåbärssaft och packa julgåvor. Men de har siktet inställt på att ta fler medaljer och en större plats på marknaden runt om i Värmland och övriga Sverige.

Grinnemo Hallon & Honungs julgåvor finns att beställa på nätet. Smakpåsen med Trattkantarellchutney, Ost från Lakene ostgård och skrädmjölsknäcke finns att köpa i Nifas Plockomat på Nolgård handelsområde på Hammarö.

Vill du veta mer om Grinnemo Hallon & Honung finner du dem här: https://www.grinnemohh.se/