Planeringen är igång för Smaka på Värmland 2022. Nu höjer Nifa, Visit Värmland och Visit Kristinehamn gemensamt ambitionsnivån i samarbetet och har som mål att utöka evenemanget med fler samlingsplatser för att lyfta hela Värmland som en attraktiv mat- och dryckesdestination.

I år har Nifa tillsammans med Visit Värmland och Visit Kristinehamn valt att höja ambitionsnivån ytterligare för matfestivalen och smakrundan genom att bjuda in fler kommuner som, utöver Kristinehamn, deltar med en samlingsplats under Smaka på Värmland 24-25 september.

– Vi har som ambition att ha fyra samlingsplatser i Värmland där man samlar fler aktörer och tillsammans skapar ett event för att bygga upp en riktig välbesökt mathelg i september, säger Pernilla Samuelsson, projektledare på Nifa. Det äger rum en massa lokala matevenemang runt om i Värmland under hösten och om vi skulle koncentrera detta engagemang till en och samma helg tror vi att Värmland skulle kunna bli än mer attraktivt för både boende och som reseanledning för besökare på sikt. 

En av samlingsplatserna är som tidigare i Kristinehamn, där en matfestival arrangeras parallellt med smakrundan. Det har varit ett mycket uppskattat upplägg av både företagen och besökarna, säger Linnéa Palmqvist, turism-och destinationsutvecklare, Visit Kristinehamn. Värmlands mat- och dryckesproducenter kan delta på plats eller bjuda in besökare till sina respektive kommuner, gårdar och lokaler.

– Det känns inspirerande att vi nu tar ytterligare steg i vårt samarbete kring Smaka på Värmland. Måltidsturismen är en del i arbetet att positionera och utveckla Värmland som destination och nu öppnas fler dörrar för gynnsam produktutveckling och nya paketeringar, säger John Zafaradl, projektledare på Visit Värmland.

Smaka på Värmland arrangeras av Nifa, Visit Värmland och Visit Kristinehamn som tillsammans arbetar för att hela Värmland ska vara en stark mat- och dryckesdestination. Matfestivalen som arrangeras för 12:e året i rad har kommit att bli ett av Sveriges mest populära matevenemang. Smakresan är ett attraktivt sätt för lokala producenter, gårdsbutiker, restauranger och andra verksamheter inom kategorin att visa upp och sälja sina mathanverk och livsmedelsprodukter. 

– Aktörer som sysslar med mat och dryck och det dukade bordet kan anmäla sig som utställare och hitta mer information på visitvarmland.com. Vi uppdaterar sidan allteftersom och aktörer och producenter kommer att dyka upp direkt på en digital karta när de anmält sig. Den tryckta kartan kommer att finnas på Turistbyråer, Infopoints och hos utställare redan i juli för att fler besökare ska kunna planera sin smakrunda i god tid, säger Pernilla Samuelsson projektledare på Nifa.