Några av Värmlands kockar inom offentlig sektor / Foto: Öyvind Lund

Nytt initiativ synliggör närproducerat inom Värmlands offentliga kök

Den 29 september anordnas för första gången Smaka på Värmland i offentlig sektor, som är ett gemensamt initiativ av Värmlands kostchefer. Under dagen kommer offentliga kök inom skola och äldreomsorg att servera mat på huvudsakligen värmländska råvaror.

Dagen innan startskottet för årets Smaka på Värmland 30/9-1/10 har kostchefer inom Värmlands kommuner och Region Värmland tagit initiativ till en extra dag med fokus på offentlig sektor.
Syftet med denna dag är att synliggöra användning av värmländska produkter och möjligheten att välja dessa i offentliga kök och restauranger.
– Under dagen kommer kommunernas och regionens offentliga kök att utforska värmländska produkter och servera mat på värmländska råvaror i största möjliga utsträckning, säger Alain Grenard, som är kostchef för gymnasieskolorna inom Karlstads kommun och en av initiativtagarna.
Alain har en förhoppning om att kockarna ska kunna placera lokala livsmedel i nya kontexter och bidra till nyskapande kombinationer.
– Tänk om kockarna i offentlig sektor kan förstärka Smaka på Värmland med sina kunskaper och komplettera producenternas produkter med nya användningsområden och recept som är testade i alla åldrar. För allmänheten och producenterna borde det vara en guldgruva.

Smaka på Värmland i offentlig sektor kommer mynna ut i en tävling där varje kommun samt regionen lämnar in bidrag i form av bilder på rätter som tillagats av värmländska råvaror under dagen.
Bilderna kommer publiceras på Smaka på Värmlands Instagram-konto @smakapavarmland under den 2 oktober och den 9 oktober kommer ett bidrag sedan utses till vinnare baserat på antal gilla-markeringar.
Vilken kommun kommer stå som segrare? Eller kommer det vara regionen? Håll utkik på Smaka på Värmlands Instagram under oktober.

För frågor:
Alain Grenard
Kostchef
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen
Karlstads Kommun
070-20 60 280
alain.grenard@karlstad.se