Urban Svensson på Ica Kvantum Hammarö ser Plockomat som ett bra komplement.

Strax intill Ica Kvantum Hammarö på Nolgårds handelsområde finns Plockomat, en obemannad butik med värmländsk mat och dryck. Den återinvigdes vid påsk med nytt sortiment och ny drift.

Plockomat invigdes ursprungligen i december 2021 som ett resultat av Nifas Leader-projekt Matladan. När projektet tog slut i november förra året stängdes tillfälligt butiken för att planera framtiden. Vid påsk återinvigdes den med nytt sortiment och ny drift.
Någon som varit engagerad sedan starten 2021 är Urban Svensson som driver Ica Kvantum Hammarö. Han ser Plockomat som ett viktigt komplement till sortimentet i den stora butiken.
– Små leverantörer är något som jag själv och Ica värnar om. Kan jag sedan få mat från bygden som inte Ica kan leverera till mig, för att de oftast är för små, då är ju det ett jättebra komplement, säger Urban.
Att en Ica-butik stöttar en annan närliggande butik på det här viset är ganska unikt. Urban ser det som ett vinnande koncept som gynnar alla.
– Skulle vi få fart på den här på riktigt så ser jag det bara som en win-win. Det är ett sortiment som inte jag kan tillhandahålla. Den här butiken kan aldrig tillhandahålla det sortimentet som jag kan. Så om de köper fem procent i lilla butiken och 95 procent hos mig och jag totalt sett får en ny kund, så blir det ju jättebra för mig.
Du menar att det blir ett mervärde för dina kunder?
– Ja, det gör det. Och kunderna som söker de här produkterna åker ju annars till ett annat ställe, för de är ju väldigt engagerade i det här, tror på det de köper och vill göra skillnad. Så de skulle ju inte nöja sig utan den här.
Urban förklarar att han ser en ljus framtid för Plockomat och att det, under ledning av den nya driftansvariga Tilda Carlsson, kommer bli ett ännu bättre flöde.
– Hon är ung, entusiastisk och vi kommer få se ett helt annat flöde av nya leverantörer, fler avsmakningar och det kommer gå mycket bättre framledes. Det är jag säker på.