Värmlandspotatis AB arbetar med att producera, förädla och sälja närodlad potatis till värmländska konsumenter. Värmlandspotatis organiserar åtta av länets ca 15 odlare, den huvudsakliga uppgiften är att sälja tvättad potatis till slutkonsument och skalad potatis till restauranger och storkök. 

-Vår målsättning är att tillgodose värmländska konsumenter med närodlad potatis av högsta kvalitet och att tillgodose marknadens behov av lokalodlade produkter med ett så brett sortiment som möjligt. Den tvättade potatisen hittar du bland annat på utvalda Ica- och Coopbutiker samt i gårdsbutiker runt om i länet berättar Rickard Granevald som är VD för Värmlandspotatis AB.

Under pandemiåret 2020 blev potatisen utsedd till årets livsmedel, mycket beroende på att potatisen är ett bra livsmedel i kristid och att den går att variera mycket tror Rickard.              -Potatisgratäng, klyftpotatis, råraka, bakad potatis, pommes frites – ja potatis går att variera i det oändliga och detta gör det till en vinnare menar Rickard.

Värmlandspotatis AB vill bevara värmlandsodlade produkter och utveckla ett levande landskap. För att bibehålla det öppna landskapet krävs att produktion och konsumtion lever i samspel med varandra. Det är en tuff konkurrens på Sverigemarknaden på potatis just nu och samarbetet med det offentliga och möjligheten att sälja närproducerat är viktig för potatisverksamheten i Värmland. Genom att vara medlem i branschföreningen Nifa kan Värmlandspotatis stärka förädlingen av värmländska livsmedel. -Det är klockrent för oss att vara medlem i en branschförening. Vi har fått mycket hjälp med att skapa nya kontaktytor med den offentliga sektorn och kommunpolitiker bland annat säger Rickard. ”Vi får också förslag på aktiviteter som vi kan delta i för lönsam tillväxt. Vi har fått en helt annan kontakt med det offentliga genom Nifa och det har varit bra för Värmlandspotatis AB”.