Åsa Rölin och Lars Björsell med barnbarnet Harald.

December månads medlem är Bodaholms gård där vi träffar tre generationer av familjen Björsell på gården som är belägen på den natursköna halvön Värmlandsnäs i Vänern. Här bedriver Åsa Rölin och Lars Björsell sin potatisodling på Bodaholms Gård tillsammans med dottern Pia Björsell. Som tredje generationens potatisodlare har Åsa och Lars förvaltat och utvecklat gården sedan Lars farfar, Emil Björsell, köpte den 1915.

Potatisodlingen på Bodaholms Gård kom i gång i större skala under 40-talet när Lars föräldrar, Folke och Astrid Björsell utökade odlingen parallellt med farfar Emil som odlade både potatis och grönsaker. Lars och Åsa tog över gården 1987 och har sedan dess utvecklat och drivit verksamheten. På gården bor nu Lars och Åsa i huset som byggdes under 30-talet och dottern Pia med familj i huset bredvid. Pia, som är utbildad växtagronom jobbar också i familjens verksamhet men är för närvarande mammaledig med lilla Harald. När vi frågar om det är självklart att verksamheten ska fortsätta inom familjen svarar Åsa att det inte är helt självklart.
– Det är inte riktigt som förr när det var det mest naturliga, utan nu krävs det att någon av barnen har ett intresse och vill ta över. Våra barn har fått göra som de vill och ingen är tvingad till det, säger Åsa.

Lars och Harald ser på när potatisen packas av medarbetaren Henrik.

Vi blir visade runt gården och i produktionen som pågår året runt med sortering, tvätt och paketering av potatis som levereras ut till butiker runt om i Värmland. Åsa berättar att de var tidiga med att bygga ett modernt lager som Lars utvecklade med nya fläktar och ny teknik för att kunna hålla en jämn temperatur i lagret som rymmer runt 1500 ton potatis. På gården tvättas all potatis innan försäljning. Detta är dels för att enklare kunna sortera potatisen då man ser skönhetsfel och gröna potatisar bättre när den är tvättad jämfört med när den är jordig. Åsa berättar också att det är bidrar till en bättre arbetsmiljö för de som sorterar potatisen eftersom det inte dammar när potatisen är tvättad. Sedan är det givetvis bekvämt för konsumenten att köpa tvättad potatis. Även om en del potatis sorteras bort från att säljas till konsument blir det inget svinn. Eftersom all denna potatis skickas vidare inom Sverige för att bli stärkelse.

Pia och sonen Harald i lagret med runt 1000 ton potatis.

Pia, den fjärde generationens potatisodlare, har ambitioner att fortsätta driva företaget. Vi frågar om hon har några framtidsplaner för företaget. Pia svarar hon att hon vill fortsätta odla och ha produktionen här för att leverera potatis till butikerna i Värmland. På önskelistan har hon ett kyllager och modernare tvättutrustning, samt möjligheten att packa potatisen i påsar.

Familjen på Bodaholms Gård berättar att det bästa familjeföretaget är närheten till kunderna.
 -Det känns meningsfullt att producera bra, nyttig och god mat, säger Åsa.
På gården har familjen inte bara odlat potatis i tre, snart fyra generationer utan har också anpassat sig till moderna tillvägagångssätt och teknologiska framsteg.
Alla i familjen har ett brinnande intresse för potatis och själva växtodlingen.
-Vi är potatisnördar! Säger Åsa.
Med intresset och traditionen inom familjen ser framtiden ljus ut för potatisodlingen på Bodaholms Gård.

Läs mer om Bodaholms Gård på bodaholmsgard.se.