Jesper Ekman driver Kolbruket Gylterud utanför Forshaga | Foto: Helena Christerdotter

Februari månads medlemsföretag är Kolbruket Gylterud som vi hittar på en gård i Östra Deje utanför Forshaga. Här tillverkar Jesper Ekman grillkol av högsta klass på hantverksmässigt vis. Det är en lång hantverksmässig process; avverkning av skog, klyvning av stockar, torkning av ved, fyllning av kolugn, kolningsprocessen, sortering av kol, fyllning av säckar och lagring.

Jesper tillverkar grillkolet av björk från familjens egen skog utanför Forshaga. I den 11 ton tunga ugnen av stål eldas veden i flera dygn för att slutprodukten ska bli den perfekta kolen.
– Den långa kolningsprocessen genom pyrolys i en 11 ton tung ugn resulterar i ett kol som är lätt att tända, har lång glödtid, är gnistfri och inte minst ger extra kraftig värme, säger Jesper.
Kolbitarna är extra stora och passar utmärkt till såväl keramiska grillar som klotgrillar. Kolet är packat i en vacker påse i papp som är framtagen med inspiration från japanska rispåsar som är enkla att återförsluta efter öppning genom ett praktiskt återförslutningsbart handtag.

Kolet finns i en praktisk utflyktspåse, ”Äventyrskol”, som innehåller stora kolbitar, näver och vaxad träull för att lätt kunna göra upp brasa. Tänd endera på hela påsen eller använd hela eller delar av innehållet och använd sedan påsen som skräppåse.
Det högkvalitativa grillkolet är en unik produkt från Värmland med lång glödtid, mindre rök och den mindre äventyrspåsen passar perfekt i ryggsäcken.

Jesper tänker cirkulärt genom hela processen. Inte nog med att råvaran kommer från egen skog och att påsarna motverkar svinn. Vid tillverkning bildas även restprodukter som björktjära och biokol som Jesper tar vara på. Inget går till spillo.
– Tjäran används vid tjärning av ladugård eller båtar och biokolen är perfekt att göda landen med, det växer och frodas som bara den, säger han.

Till skillnad från den industriella kolen så är den enkel att tända, ingen tändvätska behövs och glöden blir riktigt varm och det blir enkelt att grilla. Använder du dig av grill med lock kan du kväva glöden och återanvända det kol som blir över.
Jespers ambition är att tillverka världens bästa grillkol och det verkar som om han är på god väg då flera Michelin Guide-restauranger i Sverige redan använder hans kol. Kolbrukets produkter finns även bland annat hos Gårdarna i Värmland i Kil, Ängebäck Trädgård i Karlstad, Carlstad Chark & Deli i Karlstad och Julins Backyard Barbecue i Karlstad samt hos Renée Voltaire.

Läs mer om Kolbruket Gylterud HÄR eller på Facebook.