MU ELLER ALDRIG.

Till slut gick det inte längre. Det stod mellan att bomma igen våra värmländska mjölkgårdar eller starta ett eget mejeri säger Yngve Gustafsson, vd för Wermlands mejeri. År 2011 lades det sista mejeriet i Värmland ner men våren 2015 tog man saken i egna händer och Bäcks gård, bröderna Thörner, Haga gård, Yngve Gustafsson och Värmlant AB gick samman och renoverade det gamla mejeriet i Värmlands Nysäter och startade upp Wermlands mejeri. Under hösten 2015 sålde de sin allra första mjölkliter och det blev en jättesuccé direkt! Idag kommer den mesta mjölken som säljs i Värmland från Wermlands mejeri och deras produkter är nu vardagsmat i många värmlänningars kylskåp. Mejeriet producerar 18 500 liter per dag 6 dagar i veckan, och 2016 var efterfrågan så stor att man fick bygga ut mejeriet.

Yngve Gustafsson, VD för Wermlands Mejeri. Foto: Helena Christerdotter

Wermlands Mejeri vill ge folk i Värmland chansen att handla lokala mejeriprodukter, vilket hjälper till att hålla landsbygden vid liv samtidigt som det bidrar till minsta möjliga klimatpåverkan. Hela produktionen vid Wermlands mejeri är lokalförankrad då även deras förpackningar tillverkas inom Värmland. De designas i Karlstad, trycks och stansas i Sunne och lamineras i Skoghall. Kartongen görs av skogsråvara och plastkorkarna av bioplast. Förpackningarna är till 100 procent förnybara – något som man sedan starten har varit bland de första i Norden att kunna säga.  Här arbetar man med hållbarhet i hela produktionskedjan. På väg till butiken lämnar produkterna aldrig länsgränsen förutom till två butiker, en i Åmål och en i Gullspång. För att minimera mängden transporter väljer man att samfrakta med andra. När du köper produkter från Wermlands mejeri bidrar du alltså till en levande, hållbar landsbygd!

Under pandemin ökade mejeriets försäljning men under förra året minskade mjölkförsäljningen, men samtidigt som mjölkförsäljningen viker så ökar man på yoghurt och gräddförsäljningen som hade ett rekordår 2022. Företaget produktutvecklar ständigt och den värmländska konsumenten är trogen mejeriet, i Värmland är mejeriets mjölk marknadsledande.

– ”Den godaste mjölken och grädden kommer från din hemtrakt. Dessutom är vi säkra på att närproducerat bidrar till en rik och levande landsbygd. För oss är en aktiv landsbygd lika viktig som mjölk till bullar”

Yngve Gustafsson

Vill du läsa mer om Wermlands mejeri finner du dem här: https://wermlandsmejeri.se