Månadens medlemsföretag är Stöpafors Kvarn som drivs av Emelie Jensen och Roar Guldstein. En fantastisk doft av nyrostad havre sprider sig över kvarnen när vi besöker Roar och Emelie en kall januarimorgon.

Stöpafors Kvarn mal och rostar värmländsk havre som blir stenmalet skrädmjöl. Kvarnen har anor från 1917 och att tillverka skrädmjöl är ett gammalt hantverk och allt görs för hand precis som det alltid har gjorts.
Emelies farmor och farfar har drivit kvarnen tidigare och för fyra år sedan tog Roar och Emelie över driften. Paret uppskattar att kunna välja sina arbetstider, den fantastiska miljön och Roar tycker om de gamla maskinerna som han gillar att pyssla med.

Foto: Helena Christerdotter

Skrädmjöl har en lång tradition i den värmländska matkulturen. När havren mognade sent på hösten var det ofta den möglade. Genom att rosta havren i vedeldade ugnar, skala (skräda) och sedan mala höll den sig längre.
Stöpafors Kvarns skrädmjöl består av värmländsk havre som rostas i vedeldade ugnar och mals på stenar. Mjölet har en fantastisk smak och doft och lämpar sig ypperligt att använda i bakning för att sätta lite extra karaktär. Mjölet har historiskt sett främst använts till värmländska specialiteter så som nävgröt, Mårbackakaka och skrädmjölsdrömmar men användningen ökar och mjölet hamnar numera i till exempel surdegsbröd, pajer och pizza. Det traditionella mjölet lever vidare och följer med utvecklingen.
– Prova att byta ut en del av ditt vanliga mjöl mot skrädmjöl för att på så sätt skapa en ny smakupplevelse, tipsar Roar och Emelie.

Kvarnens största kund är ICA Sverige och man finner mjölet i butiker över hela Sverige. Man levererar också stora mängder mjöl till Gammelvala och Mårbacka och många turister kommer förbi och handlar skrädmjöl på sommaren. Kvarnen har ett eget vattenkraftverk och är helt självförsörjande. Skalen som blir över när havren rostats hämtas av grannen och det blir foder åt kor, hästar och höns som blir bortskämda med rostad havre. Emelie berättar om en häst som vägrar äta annat än rostad havre. Här kan man verkligen prata om cirkularitet.

Produktionen är mycket tidskrävande, det tar 4-5 dagar att rosta havren och mjölet packas för hand i påsar, man får verkligen respekt för det fantastiska hantverk som Roar och Emelie gör. Skrädmjölet har också en skyddad EU-beteckning vilket innebär att skrädmjölet har fått ett erkännande om att ha särskilda kvaliteter och egenskaper som till största del är kopplade till den geografiska plats där den tillverkas. Svenska produkter och råvaror håller hög kvalitet och många producenter värnar om ursprunget och den geografiska kopplingen. Detta är ett sätt att visa upp vad Sverige har att erbjuda.

Läs mer om Stöpafors Kvarn HÄR.