Månadens medlemsföretag är Västra Ämterviks Bryggeri AB som drivs av Kristian, Sofia och Eva Thorén, ibland med hjälp av tonårssönerna Oliver och Hugo. Västra Ämterviks Bryggeri använder sig av rostad havre från Stöpafors kvarn till sin ölbryggning och det är det som ger bryggeriets öl dess särpräglade fyllighet och smak. Bryggeriet brygger öl och dricka i Sunne och levererar till restauranger och Systembolaget i Värmland. Västra Ämterviks Bryggeri har också tagit upp traditionen att tillverka svagdricka och julmust och lägger ner mycket tid på att få fler människor att få upp ögonen för den rikedom som finns i Värmland. Det lokalt producerade ska vara det lokalt konsumerade vilket betyder man vi helst vill växa så lokalt som möjligt. Kristian brinner för att hitta spännande smaker och utvecklande samarbeten där man tillsammans får folk att få upp ögonen för det fantastiska arvet vi har inpå knuten. 

– Värmland kan verkligen utvecklas och bli en turistmagnet inom det gastronomiska om vi bara hittar sätt att berätta om guldet vi sitter på säger Kristian.

När coronapandemin slog till 2020 och försäljningen till restauranger dog ut helt, tog man beslutet att starta en butik i bryggeriets egna lokaler och började sälja sin folköl direkt från butiken. – Vi satte in kylar, gjorde om till butik och började även att sälja produkter från andra mikrobryggerier i Värmland som ju var i samma sits som oss, och vi konkurrerar inte med varandra utan med de stora öljättarna säger Kristian. I dag har man ett sortiment på 60–70 olika produkter, allt från små bryggerier. 

Västra Ämterviks Bryggeri säljer också sina produkter på REKO i Fryksdalen, Arvika och Karlstad.

Vad har ni för framtidsplaner?

– Vi kommer att bredda produktpalletten under 2022 inom ett par för oss nya segment. Början av året kommer handla om att trimma in en del nyinvesterad utrustning och undersöka hur vi kan växa efter coronavågorna. En spritsort med varunamnet Fryken är på gång, liksom en nysatsning på mjöd med lokalproducerad honung.

Vill du läsa mer om Västra Ämterviks Bryggeri AB finner du dem här: http://www.vastraamterviksbryggeri.se