Det var i slutet på 1980-talet som Johan Larsson fick idén att satsa på Mor Carins Ostkaka. På den tiden arbetade Johan Larsson som bagarlärling på Maxi i Kristinehamn. En dag frågade han om han fick låna bageriets ugn för att göra ostkaka.

– Jag tog med mig smet hemifrån och satte igång.

Johan Larsson

Han ställde upp ett litet bord i affären och sedan var affärerna igång. Till en början rörde det sig om ett tjugotal ostkakor som Maxis kunder kunde köpa men allt eftersom tiden gick växte försäljningen. Johan började grädda ostkakor hemma och i köket i Elofstorps gamla missionshus som ligger granngårds. Mor Carins ostkakor blev alltmer uppskattade och Johan byggde om en gammal barack som inhyste ostkakeugnen. Han fick kontakt med Maxi på Bergvik i Karlstad och där sålde Johan ostkakor på fredagseftermiddagarna. Senare fick han också en plats på OBS! Bergvik och fick dessutom möjlighet att leverera direkt till Konsum Värmland. När efterfrågan växte beslöt sig Johan för att satsa på en ny lokal och 1992 stod den klar hemma i Månstad och här har verksamheten expanderat rejält.
– I dag säljer vi främst på olika mässor och marknader. Jag tycker om att träffa folk och prata med kunderna, säger Johan.

Numera går ugnen varm och från att i början kanske ha sålt ett tjugotal ostkakor är produktionen numera uppe i 500-600 ostkakor i veckan. Men det är inte bara Mor Carins ostkakor som produceras, det kokas också stora mängder sylt. Det rör sig om runt tvåhundra kilo i veckan som sedan säljs på marknaderna. Från början sålde man sylt från en annan producent men i slutet av 1990-talet började man koka sin egen sylt. Johan satsade då på blåbärssylt men idag kokar man tio olika sorters sylt. Även kalvdans finns på menyn men tillverkningen är lite begränsad beroende på tillgången på råvara.

Vad är då hemligheten bakom Mor Carins Ostkakor? 
– De lagas av opastöriserad mjölk från granngården. Mjölken värms upp till 37 grader innan ostlöpe sätts till. Resultatet blir en ostmassa som blandas med grädde, ägg, mandel och lite socker. Allt hälls upp i formar och sedan gräddas ostkakan i ugn i ett par timmar. Hela proceduren tar ungefär en dag. Mor Carins ostkakor innehåller inte heller bittermandel berättar Johan.

Johan är inte ensam om produktionen, även barnen Filip och Felicia är delaktiga i produktionen som är helt hantverksmässig. Allt görs för hand, från att få fram ostmassan till att hälla upp i formar och sätta etiketter på syltburkarna. Det är inte så många som tillverkar ostkaka och kalvdans hantverksmässigt i landet.
– Det finns knappt någon annan än vi i Mellansverige, säger Johan.

Varifrån kommer då namnet Mor Carins ostkaka? Jo, mor Carin är Johans mamma och hon lagade ostkaka åt Johan från barnsben. Receptet det lever kvar än idag. 

Under hösten har man den mest hektiska tiden med rader av olika höst-, mat- och julmarknader. Mor Carins ostkaka har också gått med i den värmländska Reko-ringen, en plats där konsumenter och producenter möts på Facebook.

– Den mest hektiska tiden brukar vi ha i november, skrattar Johan. Julmarknaderna arrangeras ända in i december med den sista under veckan innan jul. Även under våren arrangeras det många marknader och mässor, lugnast brukar det vara under juni månad.

Vill du läsa mer om Mor Carins Ostkaka finner du deras webbplats här.