Nordmarkens Destilleri – det lilla destilleriet med de stora smakerna

”Det är ett brinnande intresse för dryckesframställning som är drivkraften för att bygga vårt varumärke en flaska i taget. Fokus ligger mer på kvalitet än kvantitet och ledorden är kvalitet, hantverksmässighet och passion.”

Nordmarkens Destilleri startade år 2014 av ett kreativt gäng med härlig kamratanda och ett stort intresse för Whisky och andra drycker. Det har blivit många privata resor till Skottland och drömmen om att framställa egen whisky ledde till slut till att de tre vännerna startade upp sitt egna destilleri. Företaget ligger omgivet av den värmländska skogen och friska vattendrag i Holmedal utanför Årjäng och det är ett brinnande intresse för dryckesframställning som driver Morgan Svensson, Gunnar Corps och Ingemar Karls som ägarna heter. Nordmarkens Destilleri producerar maltwhisky på hantverksmässigt vis med noga utvalda råvaror. De destillerar råsprit i skotska pannor vilket lägger grunden för deras exklusiva single malt och single grain-karaktärer, bland annat använder man en svensk ekologisk malt som ger ett fruktigt orökt destillat samt ett karaktärsfullt rökigt destillat. Utöver whisky producerar också Nordmarkens Destilleri vodka och akvavit som har serverats under Nobelmiddagen både år 2018 och 2019, och man har också tagit fram en Limoncello som man släpper på Systembolaget varje år och den har en rykande åtgång så man måste vara snabb om man vill beställa en flaska. Årets Limocello släpps i juli. 

Trots att man tidigt bestämde sig för att inte ta fram egen gin så har det nu blivit 7 olika sorter! Det blev helt enkelt för bra när man testade sig fram så man kunde inte låta bli att framställa den. I sortimentet finns bland annat gin med smak av fläder och gröna äpplen eller lingon och citron bara för att nämna några av smakerna. Allt man tillverkar är ett småskaligt hantverk, ingenting är automatiserat och ägarna ser över hela processen, vrider på kranar och provsmakar.

Nordmarkens Destilleri arbetar även som oberoende buteljerare vilket innebär att man köper in kvalitativa, välsmakande whiskykaraktärer som man sedan förädlar och buteljerar i mindre unika batcher. Batcherna mognar i väl utvalda ekfat vilka har stor inverkan på smakkaraktären av den färdiga whiskeyn. I dagsläget har man lite drygt 100 fatägare och är man intresserad av att bli fatägare kan man anmäla sitt intresse till Nordmarkens Destilleri.

Sista helgen i juli har man en Musik- och dryckesfestival där man serverar alla slags rätter i ett stort utekök, detta brukar vara ett mycket uppskattat evenemang där man också har möjlighet att provsmaka företagets olika drycker, mer info. finner du på hemsidan www.nordmarkensdestilleri.se

Företaget har också visat hur flexibla man är då man under pandemin började producera handsprit.

Vill du veta mer om Nordmarkens Destilleri finner du dem här: www.nordmarkensdestilleri.se