Månadens medlemsföretag är Torfolk Gård AB som är ett familjeägt livsmedelsföretag som drivs av Olle Göransson och Marica Möller. Torfolk Gård AB har den huvudsakliga verksamheten inom sylt, saft och marmeladtillverkning. Utöver detta odlas grönsaker på friland som säljs genom föreningen Torfolk & vänner. Företagens verksamheter är godkända och kontrollerade av KRAV. Ända sedan starten 1977 har verksamheten bedrivits med ekologiska förtecken, vilket gör att miljöarbetet genomsyrar såväl sylttillverkningen som grönsaksodlingen. Grönsakerna säljer man i dag bara i Värmland då man ur miljösynpunkt inte vill transportera sina grönsaker långväga, i stället säljer man till utvalda värmländska butiker och restauranger, i den egna gårdsbutiken och på REKO runt om i Värmland. En annan viktig försäljningskanal är de offentliga köken genom upphandling i kommuner och regionen.

Marica Möller på Torfolk Gård AB, Foto: Helena Christerdotter

Torfolk Gård AB har vuxit successivt sedan 1977. Från att det inledningsvis endast var delägarna som arbetade i företaget, har Torfolk Gård idag fem anställda. Produktionen av sylt och saft pågår under hela året då man tillverkar produkterna på frysta råvaror. En av ägarna, Marica Möller, berättar att man hela tiden utvecklar verksamheten och sina produkter och en nyutvecklad produkt är den osötade lingonsylten som blivit en riktig storsäljare. Sylten består enbart av lingon och passar bra om man är diabetiker bland annat.

Torfolk Gårds motto är ”Vi gör mat som vi själva vill äta” vilket innebär att företaget strävar efter att endast sälja förstklassiga produkter från såväl bärförädlingen som grönsaksodlingen. Högt råvaruinnehåll ger hög kvalitet i sylttillverkningen. Förutom bär- och fruktråvaror, används endast socker, vatten och pektin. Inga konserveringsmedel, färg- eller smakämnen tillsätts.
– Målet med vårt företag var från början att visa att det faktiskt går att producera och sälja ekologiska produkter säger Marica.
– I början trodde de flesta att det inte skulle fungera, i dag säljer vi fortfarande produkter vi kan stå för och som konsumenten uppskattar. Det är också viktigt att det finns en lokal livsmedelsförsörjning i hela Sverige och tillgång till livsmedel med hög kvalité som är inhemskt producerat utan kemikalier.

“Det behövs fler människor som kommer ut på landsbygden och producerar mat.”

Marica Möller, Torfolk Gård AB

Marica hoppas och tror att konsumenter blivit mer medvetna och intresserade av varifrån maten man äter kommer och att man förstår vikten av att välja vad man äter.

Om sitt medlemskap i Nifa säger Marica att branschorganisationen har blivit en röst som är med och påverkar och som man lyssnar på. Som livsmedelsföretag är man starkare tillsammans och att man alltid kan ringa till Nifa för att resonera och diskutera nya idéer.