Foto: Helena Christerdotter

Med kärlek i väggarna

Månadens medlemsföretag är Gamla Kraftstationen i Deje med sitt fantastiska Culinarum Café. Vi träffar Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare i de härliga lokalerna i Deje.

Gamla Kraftstationen är den första av de fyra generationer av kraftstationer som är samlade kring fallet i Dejefors. Under 1992 stängdes den sista maskinen i Gamla Kraftstationen och lämnades därefter åt sitt öde som visade sig vara rivningsplaner. Några lokala krafter lyckades under nittiotalet rädda den från rivning, men det fanns inte någon tydlig plan för nytt användningsområde.

År 2008 fick teatersällskapet Ulleruds Teateraktörer möjlighet att spela teater inne i den gamla industrilokalen och omedelbar förälskelse uppstod. Efter några teaterproduktioner på platsen satsade föreningen på att iordningställa för konsthall och café och sedan 2013 fungerar den Gamla Kraftstationen som unik konsthall med 11 meter högt i tak och mycket av originalinteriören kvar.  
– Vi bare gör’t liksom!  Det var så det började när Lena Andersson, min kollega, kom med idén om att öppna konsthall i den nedlagda kraftstationen där vi, teatergänget, hade spelat teater under några år, berättar Linn.
– Och sen var det inget mer med det. Vi kavlade upp ärmarna och städade i en hel evighet. Den dammiga industrilokalen gav oss grå snuva och dimmiga ögon, men vad gjorde det när kaffet alltid doftade nybryggt och vi bildade familj – Kraftstationsfamiljen.
– Vägen har varit krokig och kantad med både blod, svett och tårar – men mest av skratt, kramar och massor av jävlar anamma, säger Linn.

Det hårda, men ack så kärleksfulla arbetet har förutom kulturupplevelser av klass resulterat i flertalet nya arbetstillfällen, visioner och blivit till uppnådda mål och nya visioner har fötts. Konsten är central i verksamheten och det bjuds varje säsong på konst av såväl etablerade konstnärer som av nya intressanta talanger.
Folk från jordens alla världsdelar hittar till den värmländska lilla byn Deje och den gamla bruksorten sjuder av liv igen – genom konst och kulturturister. I dag räknas Gamla Kraftstationen till ett av länets största besöksmål i sin genre. Det är fortfarande den ideella föreningen Ulleruds Teateraktörer som driver verksamheten.

Ekologiska Culinarum Café som finns i White Guides cafélista förhöjer upplevelsen. I den industriromantiska miljön tillsammans med konsten och utsikten över Klarälven kan du njuta av mat, kaffe, glass och härliga bakverk. Här njuter du ekologiskt, värmländskt och närproducerat så långt det är möjligt. Här bakas det bröd och lagas mat efter säsong och enligt konceptet ”rustikt med finess”. Caféets filosofi grundar sig i hållbarhet och medvetenhet och sedan starten har man valt värmländskt, svenskt, ekologiskt och fairtrade. I Gamla Kraftstationens butik kan du också handla produkter från lokala livsmedelsproducenter.

Gamla Kraftstationen är en av samlingsplatserna under Smaka på Värmland och utöver deltagandet under Smaka på Värmland helgen den 30/9 – 1/10 så startar även höstsalongen med vernissage den 30/9.
– Höstsalongen blir en spännande utställning där inslag av mjuk textil med både ursprung och historia samsas med glimrande lekfullt överdåd, avslutar Linn.

Vill du veta mer om Kraftstationen finner du dem här: https://gamlakraftstationen.se