”Vår kombucha är ett hantverk vi är stolta över och vi har lagt vår hand på varje flaska vilket gör den unik”
Hans Dahlgren, Tingvalla Bryggeri
Tingvalla Bryggeri har byggt sitt bryggverk själva och det var därför enkelt att skifta sin tillverkning från öl till kombucha. Nu kommer fler att få möjlighet att smaka Karlstads första lokala kombucha som företaget under 4 år bryggt i mindre skala. Man harväxlat om och har gått från att brygga öl till att helt satsa på kombucha.
– Vi gör allting för hand och vi använder oss av ett stort gammalt tidtagarur, lite olika silar och en våg när vi brygger, säger Hans Dahlgren, en av ägarna av Tingvalla Bryggeri. Tappning på flaska och kapsylering sker även det för hand.
– Vi är livsnjutare som gärna njuter av ett gott glas nyproducerad kombucha och vi vill dela med oss till alla dryckesälskare.
Från början bryggde företaget bara lättöl till försäljning men efter att ha bryggt lättöl under en längre tid tog Tingvalla Bryggeri steget mot öl med alkoholstyrka.
– Med vårt bryggverk kunde vi brygga nästan 200 liter åt gången och experimentera med olika smaker och kryddsättningar, säger Hans.
Företagets kunder i fjällvärlden, Alperna och golfkrogar runt om i Sverige skriker efter företagets konceptöl och man har därför tagit hjälp av ett tjeckiskt bryggeri för att brygga sitt öl.
– Detta är inget massproducerat blask, så får ni chansen att smaka så prova gärna våra olika sorter, säger Hans.
I dag erbjuder Tingvalla Bryggeri fyra olika smaker kombucha, tillverkade på färska råvaror i satser på 200 liter per omgång för att bibehålla kvaliteten och hantverket.
Man experimenterar även med nya smaker som tex tonic och kaffe.
För att även kunna passa in i yogakonceptet ”Heppa Design” och kunna säljas via webshopen, har man nu ändrat namn till Heppa Kombucha samt även bytt från glasflaskor till PET.
– Det är något av en utmaning att arbeta med en dryck som är lite nyare på marknaden men också väldigt roligt. Jag känner verkligen att alla producenter inom det småskaliga livsmedelshantverket här i Värmland hjälps åt för att stärka den gemensamma näringen.