”I sommar strålar mat, musik och möten samman i den sagolika miljön på Sillegården.”

Det händer mycket på Sillegården i sommar! Vad sägs om upplevelser så som ”kulturtanter på vift”, ”Alla-kan-måla”, ”Musikplats E45” eller ”Söndagskvällar på Sillegården”, här finns något för alla och miljön är fantastisk! Sillegården erbjuder också sommaryoga, vandringspaket och konferensmöjligheter. Den 6–7 augusti kommer Henric Herbertsson, världsmästare i matlagning och gästspelar och den 6 augusti kommer man dessutom att ha en värmländsk matmarknad på gården. 

Sillegården är ett värmländskt semesterparadis med restaurang, café, boende med utsikt över Fryken och 200 meter till bad. Maria Amneteg arrenderar och driver Sillegården sedan två år tillbaka. Maria är ursprungligen från Torsby och driver till ”vardags” en reklambyrå i Stockholm, men under sommaren bor hon i Västra Ämtervik. – Jag lever i de bästa av två världar, säger Maria.Sillegården var en gång Sillegårdsbrunns varmbadhus och under 1800-talet kom det hundratals besökare hit för att ”dricka brunn.” Vattnet var radioaktivt och på den tiden fanns det teorier om att det var hälsosamt. Ida Sahlström född på Sahlströmsgården i Torsby var känd för sitt driv och var en sann entreprenör. Ida for till Stockholm för att utveckla sina konstnärsdrömmar och hon hade många strängar på sin lyra. Hon uppträdde bland annat på Skansen med historier på Fryksdalsmål, hon formgav också möbler men främst var hon textilkonstnär. Ida längtade efter en tid hem till Värmland och köpte Sillegårdsbrunns varmbadhus tillsammans med sin man August. 1915 byggde de den vackra matsalen i fornnordisk stil och i enlighet med Idas livssyn och vilja samsades friherrinnor, arbetarhustrur, amiraler, bönder, direktörer och kvarnarbetare kring borden. Selma Lagerlöf var också en återkommande gäst. 

Sillegården blev vida känd för sin goda mat tillagad på lokala råvaror och hit färdades folk långväga ifrån. Denna tradition med god mat lagad på lokala råvaror är något som Maria och hennes personal förvaltar väl. Smaker man minns är det Sillegården vill servera. Barndomens somrar, farmors sockerkaka och mormors köttbullar. -Vi har så många duktiga producenter runt om så vi försöker handla så mycket lokalt som möjligt. Vi märker på våra långväga gäster att det som är närproducerat är mest populärt på menyn avslutar Maria Amneteg.

Sillegården har öppet varje dag till mitten av september. Läs mer om Sillegården här: www.sillegarden.se